• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











VELİ OLMAK İSTERSEN BUNLARI YAP!

Çocuklarda beş haslet vardır. Onlar büyüklerde olsa, elbette evliya olurlar


VELİ OLMAK İSTERSEN BUNLARI YAP! 

İmam Suyûtî, "Allah dostu" denebilecek bir müslümanın bazı özelliklerine dikkat çekerek der ki:   

"Seçkin velilerden olmak istersen, ahlâkını çocukların huylarına çevir… Çocuklarda beş haslet vardır. Onlar büyüklerde olsa, elbette evliya olurlar: 

1- Rızık için endişe etmezler. 

2- Hastalandıklarında yaratıcıyı kimseye şikâyet etmezler. 

3- Yalnız yemeyi sevmezler.  

4- Hata yaptıklarında korkar ve gözlerinden yaşlar akıtırlar.  

5- Kavga ettiklerinde kin tutmadan hemen barışırlar.” 

İmam Suyûti'nin dikkat çektiği bu saf ve arı-duru hasletleri okuyunca aklıma ilk gelen kavram, "fıtrat" oldu. Zira, her çocuğun sahip olduğu bu hasletler, insanoğlunun yaratılıştan gelen kabiliyetine, fıtrata işaret etmektedir. 

Fıtrat kelimesi, sözlükte “ilk yaratılış hali, temiz ve aslî tabiat” anlamına gelir. İnsanoğlunun, Allah’ın yaratma fiili sonucunda ortaya çıkan başlangıçtaki saf ve aslî halini ifade eden bir terimdir. Allah'ın, çevresel etkilerle değişen, bozulan ve başkalaşan insanları yeniden döndürmek istediği o ahlâkî ve aslî karaktere işaret eder. Ayrıca bu kelime, bütün insanlar için ortak ve genel olan oluşum ve gelişim kapasitesini belirtmek üzere de kullanılmaktadır. Binaenaleyh Allah'ın dostu/velisi ve sevgili kulu olabilmek, her insanın fıtrî kapasitesi dâhilindedir. Allah'ın peyderpey vahiy ve uyarıcı (örnek/peygamber) göndererek insanları fıtrata davet etmesinin bir hikmeti de bu olsa gerek. Yaratılıştan gelen bu kabiliyeti harekete geçirmek...

"O halde sen hanîf olarak bütün varlığınla dine, Allah insanları hangi fıtrat üzere yaratmışsa ona yönel! Allah’ın yaratmasında değişme olmaz. İşte doğru din budur; fakat insanların çoğu bilmezler." (Rum, 30)

Hz. Peygamber’in şu hadisi de, kişinin içinde yetiştiği çevrenin ve özellikle ailenin bu fıtrî kabiliyetin şekillenmesinde önemli etkiye sahip olduğunu göstermektedir: “Her çocuk fıtrat üzere doğar. Sonra ana babası onu yahudi, hıristiyan veya Mecûsî yapar” (Buhârî, “Cenâiz”, 80, 93)

İmam-ı Âzam ise, yaratılışta var olan bu kabiliyetin korunmasının önemine atfen şöyle der: "Allah, Âdem’in neslini, sulbünden insan şeklinde çıkarmış, onlara akıl vermiş, hitap etmiş, imanı emredip küfrü yasaklamıştır. Onlar da O’nun Rab olduğunu ikrar etmişlerdir. Bu, onların imanıdır. İşte onlar bu fıtrat üzerine doğarlar. Bundan sonra küfre sapan bu fıtratı değiştirip bozmuş olur. İman ve tasdik eden ise fıtratında sebat göstermiş olur." (Ebû Hanîfe, el-Fıkhu’l-Ekber)

Neticede "Allah dostu olmak" diye tabir edilen velâyetin önemli bir öncülünün aslî tabiata dönmek olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Dünyanın arızî hallerinden ve bulaşkan kirlerinden arınarak çocukluk sâfiyetine dönebilmek..

Abdurrahman AKBAŞ

İnsan ve İslam




1114 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi21
Bugün Toplam1896
Toplam Ziyaret4726391
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI