• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Nail ÇAM
nailcam09@hotmail.com
NE KULP TAKARLARSA TAKSINLAR, KİTAP ve SÜNNETE SARILMAKTAN VAZGEÇMEM
16/11/2018

Bu cümle, ‘Muvâfakât ve İ’tisâm’ gibi eserleri ile ölümsüzleşen Mâlikî mezhebi âlimlerinden İmam Şâtıbî’ye aittir. (Ö. 790/1388).

İmam Şâtibî, görüşlerinden dolayı birçok ithama maruz kalmış olmalı ki, ’İ’tisam’ adlı eserinde kendisine yöneltilen eleştiri ve kulp takmaları anlatmış ve niyetini ortaya koymuştur.

Şöyle der: Benim hâlim, Abdurrahman b. Batta’nın zamanındaki kişilerle olan hâle benzer. 

Abdurrahman bin Batta, kendisini şöyle anlatır: Seferde ve hazarda, Mekke’de, Horosan’da ve başka yerlerde karşılaşıp da görüşü bana yakın olanlar veya uzak olanlar, beni tanıyanlar veya tanımayanlar, aynı görüşte olduklarım veya farklı görüşte olduklarım beni, söyledikleri şeylerde kendilerine mutabaat etmeye, tasdiklemeye, şehadette bulunmaya çağırdılar.

Onların dediklerini tasdikler ve geçerli sayarsam - ki bu zamanın ehli böyle yapar- ’Muvâfık’ kulpu; görüşünden bir harf veya eyleminden birşey üzerinde tereddüt edersem, ‘Muhalif’ kulpu takarlar.

Söz veya eylemlerinden herhangi biri için bu, bize gelen Kitap ve Sünnet'e aykırı dersem, ‘Hâricî’ kulpu takarlar.

Tevhid hakkında bir hadîs okursam, ‘Müşebbihe’ kulpu takarlar.

Rüyetullah hakkında bir şey söylersem, ‘Sâlimî’ kulpu; iman hakkında bir şey söylersem, ‘Mürcie’ kulpu takarlar.

Ameller hakkında bir şey söylersem, ‘Kaderiyye’ kulpu; marifetullah hakkında bir şey söylersem, ‘Kerrâmî’ kulpu takarlar.

Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer hakkında bir şey söylersem, ‘Nâsıbî’ kulpu; Ehl-i beyt'in fazileti hakkında bir şey söylersem, ‘Râfizî’ kulpu takarlar.

Eğer bir âyet veya hadisin tefsiri hakkında ses çıkarmazsam, ‘Zâhirî’ kulpu; o ikisine zâhirinden farklı bir şeyle cevap verirsem, ‘Bâtınî’ kulpu; te’vîlle cevap verirsem, ‘Eş’ârî’ kulpu; zâhirini ve te’vilini inkâr edersem bu sefer de, ‘Mu’tezilî’ kulpu takarlar.

Kıraat gibi sünnetler hakkında bir şey söylersem, ‘Şâfiî’ kulpu, kunût hakkında bir şey söylersem, ‘Hanefî’ kulpu takarlar.

Kur’ân hakkında bir şey söylersem, ‘Hanbelî’ kulpu; önde gelen âlimlerin görüşlerinden tercihe uygun olanı zikredersem -çünkü hükümde ve sözde kayırma yoktur- ‘âlimleri tezkiyede kötü konuşan’ kulpu takarlar.

Bunlardan daha ilginç olanı, aleyhimde okudukları hadislerinden hoşlarına giden isimleri bana kulp olarak takıyorlar.

Bunlardan birine yaransam, diğerlerinin düşmanı olurum. Bunların cemaatine yalakalık yapsam, bu sefer de Allah teâlâyı kızdırmış olurum. Onlar, Allah'tan gelecek bir şeyi benden savamazlar.

Her ne kulp takarlarsa taksınlar, Kitap ve Sünnet'e sımsıkı sarılacağım. Ben, kendisinden başka ilah olmayan, bağışlayan ve acıyan Allah’ın mağfiretini talep ediyorum.

Netice: Dün, bugün, yarın... Değişmeyen ve değişmeyecek olan tekelci kadîm hastalık bu!

Bunca mahalle baskısına rağmen devamlı surette fikir üretiminin olması şaşılacak bir durumdur. Vesselam..

(Şâtıbî, el-İ’tisâm, s. 19; Trc: NÇ)



1606 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

NAMAZ KIRAATİNDE TEKNOLOJİK CİHAZ KULLANMAK - 10/12/2020
Farz ve nafile namazlarda yazılı bir metinden, cep telefonundan, PC’den vs. okuyuşta bulunmak câiz midir? Sorusuna cevap bulunabilecek bir yazı.
NİÇİN KULLUKTA BULUNMALIYIZ? - 22/07/2020
Allahın cenneti ve cehennemi olmasa veya farz-ı muhal asiler cennete, itaatkârlar cehenneme girecek olsaydı bile, Allah ibadete layık olduğu için ibadet edebilmektir kulluk.
GENÇ KUŞAKLARI KENDİ EMEKLERİMİZLE HELÂK ETMEYELİM - 13/05/2020
Önce iman! Eyleme sevketme düşüncesi ile yaptığımız işler imansızlığa götürmesin gençlerimizi. Yanlış taktik neticede bizi, imansızlık ve inançsızlık için çaba sarfedenlerle aynı ligde top koşturuyor olmak gibi bir duruma sokabilir.
ALLAH’TAN KORKULUR MU? - 04/05/2020
Korkunç, çirkin, zararlı, şerli ve kötü olan şeyden korkulur. Türkçede kullandığımız şekliyle korkuyu bu gibi etkenler doğurur. Havfullah, haşyetullah ve takvallah korkuyla ne kadar ve nasıl ilintilidir?
İKİ ASLI, EKİNİ VE NESLİ HELAK ETMEK - 27/04/2020
Bakara 205. Âyet... Bir zihniyetin portresi..
CUMA MÜSTAKİL BİR NAMAZ MIDIR? - 20/03/2020
Eski ulemamızın bahis mevzuu yaptığı; fakat günümüzde sorgulanmadığı, gündem yapılmadığı ve dillendirilip yazılmadığı için pek bilinmeyen esaslı bir mevzuuyu ele alıp değerlendirmeyi size bıraktık.
İNSANIN İNSANA SECDE ETMESİ - 10/03/2020
Açıklanmaya ve izaha muhtaç olan bir rivayetti. Zira bu rivayet hakkında çok tartışmalar olmuş ve olmaktadır. Rivayetin senedi sahih olsa da metin tenkidi yöntemi ile anlamaya ve yorumlamaya çalıştık.
POZİTİF DÜŞÜNCE (TEFÂÜL) - 23/12/2019
Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin, nefret ettirmeyin! Her çığlığı aleyhte sanmayın! Belki o, müjde verecek; belki de sizi uyandıracak da tehlikeden kurtaracaktır.
YABANCI BİR KADINLA MUSÂFAHA YAPMAK - 02/10/2019
Dört mezhebin, yabancı bir kadınla musafaha yapmanın hükmü hususunda söylediklerini ve hükümlerine dayanak aldıkları akli ve nakli gerekçeleri ifade etmeye çalıştım.
 Devamı
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam2316
Toplam Ziyaret4762277
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI