• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Doç. Dr. Durak PUSMAZ
Trakya Üniv. İlahiyat Fak. Em. Öğr. Üyesi
İşitmek ile Dinlemek Arasındaki Fark
31/05/2017

A’râf Sûresi’nin 204’üncü âyetinde:
وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآَنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
“Kur’an okunduğu zaman derhal onu dinleyin ve susun ki size rahmet edilsin.” buyrulmuştur.

Kur’an-ı Kerim Allah kelamıdır, okunduğu zaman dinleyiciler üzerinde etkileyici bir gücü var, dinleyenleri cezp ediyor, bu sebeple birçok kimse İslam dinine giriyordu. Mekke müşrikleri de bundan rahatsız oluyor, Kur'ân-ı Kerim okunmaya başlanınca onu dinlememek için gürültü yapıyorlar ve birbirlerine: "Bu Kur'anı dinlemeyin. Okunurken gürültü patırtı yapın. Belki bu yolla okuyanların sesini boğmuş, bastırmış olursunuz" diyorlardı (Fussilet, 41/26).

Allah Teâlâ konumuz olan ayet-i kerimede (A’raf, 204) müminlere, müşriklerin yaptıklarının tam aksini yapmalarını, Kur'an okunurken susup onu dikkatlice dinlemelerini ve ona saygı göstermelerini emretmiştir. 
Diğer taraftan manasının anlaşılıp hidayetinden yararlanılabilmesi için de okunan Kur'an’ın gürültü yapmadan susup dinlenilmesi gerekir..

İsmail Hakkı Bursevî Hazretleri Rûhu’l-beyan isimli tefsirinde ayeti, “Kabul edip gereğiyle amel etmek için dinleyiniz.” şeklinde tefsir etmiştir. Âyette zikredilen ‘ إستماع /istimâ’, ‘işitmek’ anlamındaki ‘/ سمع sem’ kökünden gelmekte olup aralarında anlam bakımından fark vardır. Sem’ işitmektir, istimâ’ ise yararlanmak için kulak vererek dikkatle dinlemektir. Onun için istimâ’ Allah için kullanılmaz ‘innellâhe yestemiu’ denilmez. Sâmi’ ile müstemi’ arasında da fark vardır. Sâmi’ işiten demektir, duymak, anlamak maksadıyla dinleyen değil, tesadüfen işitendir. Müstemi’ ise duymak, anlamak ve yararlanmak maksadıyla dikkatle dinleyendir. Buna göre her müstemi’ sâmi’dir, fakat her sâmi’, müstemi’ değildir.

İnsât da susmak anlamında olan sükût manasınadır. Fakat aralarında anlam bakımından fark vardır: Sükût susmak, insât ise susup kulak kesilerek dinlemektir.

Ayetten çıkarılan hükümler:
Allah, Kur’an okunduğu zaman ona saygı göstermek için susup dinlenilmesini, müşriklerin yaptığı gibi gürültü yapılmamasını emretmektedir.
Âyet-i kerîmedeki “susunuz”, “dinleyiniz” lafızları emirdir. Emrin zahiri ise, Kur’an okunduğu zaman her hâlükarda, gerek namaz içinde ve gerekse dışında olsun onu işiten kimsenin susup dinlemesinin vücubunu ifade eder.



1474 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

İLİM, KÖLEYİ KRAL MERTEBESİNE YÜKSELTİR - 14/12/2018
İLİM, KÖLEYİ KRAL MERTEBESİNE YÜKSELTİR
KUR’AN’DA KUSUR ARAYANIN HALİ PERİŞAN OLUR - 02/12/2018
KUR’AN’DA KUSUR ARAYANIN HALİ PERİŞAN OLUR
CANLARINI VE MALLARINI CENNET MUKABİLİNDE SATANLAR - 27/11/2018
CANLARINI VE MALLARINI CENNET MUKABİLİNDE SATANLAR
HERKES KENDİ AKLINI BEĞENİR - 17/11/2018
HERKES KENDİ AKLINI BEĞENİR
KÖTÜLÜĞÜ İYİLİKLE SAVMAK - 13/11/2018
KÖTÜLÜĞÜ İYİLİKLE SAVMAK
HZ. EBU BEKİR’İN YÜKSEK ZEKÂSI VE İNCE ANLAYIŞI - 11/11/2018
HZ. EBU BEKİR’İN YÜKSEK ZEKÂSI VE İNCE ANLAYIŞI
BÜTÜN İNSANLAR TAKVA İLE MUHATAP - 09/11/2018
BÜTÜN İNSANLAR TAKVA İLE MUHATAP
MUTTAKİLER CÖMERTTİRLER - 06/10/2018
Muttakiler çok cömert kimselerdir, mallarını Allah yolunda harcamaktan zevk alırlar. Kur’an-ı kerimde onların bu cömertliklerine yer yer atıfta bulunulur. 
ÖYLE YEMİN OLMAZ - 08/06/2018
İslam dini sadece insanlarla Yaratıcı arasındaki münasebetleri tanzim eden bir din değil, aynı zamanda insanların birbirlerine karşı görev ve sorumluluklarının olduğunu belirten, sosyal yönü de olan bir dindir.
 Devamı
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam87
Toplam Ziyaret4760048
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI