Humus hakkında bilgi verir misiniz?
Sözlükte beşte bir anlamına gelen humus, fıkıh terimi olarak ganimetlerden ve ganimet hükmündeki mallardan alınan beşte birlik paydır. Enfal suresinin 41. ayetinde ganimet olarak ele geçen malların beşte birinin (humusunun) aynı ayette zikredilen sınıflara verilmesi emredilmiştir.
Caferiyye mezhebi humusun ayette belirtilen çerçevesini genişleterek, konuyu fıkıh kitaplarında zekattan sonra ayrı bir başlık altında incelemiştir. Adı geçen mezhebe göre ticaret, ziraat ve mesleğin icrası neticesinde elde edilen kârdan sene sonunda, kişinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu ev halkının ihtiyaçları çıkarıldıktan sonra humus verilmesi gerekir (Allâme Hillî, Muhtasarü’n-nafi’, 87).
Genel Müslüman çoğunluğa bağlı alimler ise humustan söz eden ayetin ganimetlerle ilgili olduğunun gayet açık bir nitelik taşıdığını, ticaret vb. kârları kapsamadığını, ticari gelirlere ise zekat ve fıtranın terettüp ettiğini belirtmişlerdir.
![]() |
|
Talip AKBAŞ | |
DÖNDÜM KIBLEYE, KIBLEM...? | |
![]() |
|
Mehmet CÖMERT | |
DERVİŞE SORULAR | |
![]() |
|
Nail ÇAM | |
NAMAZ KIRAATİNDE TEKNOLOJİK CİHAZ KULLANMAK | |
![]() |
|
Mehmet ÖZEL | |
KUL VE TAKDİR | |
![]() |
|
a.R.a (aRa) | |
CENDERELER | |
![]() |
|
Murat KALIÇ | |
DİN İSTİSMARININ ANATOMİSİ | |
![]() |
|
Müberra AKTÜRK | |
HAYRI ÖĞÜTLEMEK | |
![]() |
|
Abdurrahman AKBAŞ | |
NAMAZIN RUHU: ALLAH'I ANMAK | |
![]() |
|
Mustafa IRMAKLI | |
FETHİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ | |
![]() |
|
Doç. Dr. Durak PUSMAZ | |
İLİM, KÖLEYİ KRAL MERTEBESİNE YÜKSELTİR | |
![]() |
|
İbrahim KARTAL | |
YAZIKLAR OLSUN | |
![]() |
|
Metin BEYAZLI | |
MUHASEBE YAPTIN MI? | |
![]() |
|
Hacı İbrahim SAĞIR | |
YOK | |
Aktif Ziyaretçi | 14 |
Bugün Toplam | 146 |
Toplam Ziyaret | 2705962 |