• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Gebeliği engellemek için geri dönüşü olmayan (kordon bağlatma vb. ) yöntemlerin uygulanması caiz midir?

Gebeliği engellemek için geri dönüşü olmayan (kordon bağlatma vb. ) yöntemlerin uygulanması caiz midir?

 

İstenmeyen durumlarda gebeliğin oluşmasına engel olmak için kalıcı olmayan önleyici tedbirlere başvurmak caiz görülmüştür (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 163).

 

Ancak gebeliği engelleme işleminin, üreme imkânını tamamen ortadan kaldıracak yöntemlerle gerçekleştirilmesi, fıtratı bozma kapsamına girer. Bu ise İslam’da yasaklanmıştır (Rûm 30/30).

 

Erkekte sperm hücrelerinin testislerde depolandıkları bölgelere geçişinin cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak engellenmesi işlemi, ileride yeniden çocuk sahibi olmayı zorlaştırmaktadır. Kadınlarda uygulanan kordon bağlama ise kalıcı ve geri dönüşü olmayan bir yöntemdir. Bu yöntemde kadında doğuştan var olan doğurganlık özelliği kaybolmaktadır. Bu itibarla; gerek erkeğin, gerekse kadının, üremeyi engelleyecek sonuca götüren herhangi bir ameliyeye tabi tutulması, fıtratı bozan bir durum olduğu için caiz değildir.

 

Ancak, gebe kalması annenin hayatı veya sağlığı açısından tehlike arz ediyor ve kadının tüplerinin bağlanmasında zorunluluk bulunuyorsa bunda sakınca yoktur.

 

 

Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam2300
Toplam Ziyaret4762261
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI