• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Nikah esnasında kocanın, karısının boş olmasını bir şarta bağlayıp bu şartın gerçekleşmesi durumunda hukuken nasıl bir sonuç oluşur?

Nikah esnasında kocanın, karısının boş olmasını bir şarta bağlayıp bu şartın gerçekleşmesi durumunda hukuken nasıl bir sonuç oluşur?

 

Bir kimse nikah esnasında eşinin talakını bir şarta bağlar da bu şart daha sonra gerçekleşirse talak meydana gelir. Mesela erkeğin “eğer sen bundan sonra beni sigara içerken görürsen sen boşsun” ve benzeri bir şey demesi, boşamanın şarta bağlanmasıdır. Şartın gerçekleşmesi durumunda boşanma gerçekleşir ((Serahsî, el-Mebsût, VI, 111; Kâsânî, Bedâi, III, 29 vd. ; Haddâdî, el-Cevheretü’n‐Neyyira, İstanbul 1321, II, 38)

 

Bu boşanma, birleşmeden önce meydana gelmiş ise, taraflar isterlerse usulüne uygun olarak yapacakları yeni bir nikah akdiyle evlenebilirler. Zira birleşmeden önce yapılan boşama bir bâin talak olup, evliliğe devam için yeni bir nikah gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, Beyrut, III, 131). Böyle bir boşama birleşmeden sonra vukû bulmuş ise, her ne kadar boşama gerçekleşmiş ise de, erkeğin tek taraflı iradesiyle evlilik iki nikah bağıyla devam eder. Çünkü bu, ric’î talak olup, erkek, iddet süresi içinde eşine dönerek evliliği kalan iki nikah bağıyla devam ettirebilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, Beyrut, III, 147).

Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam2020
Toplam Ziyaret4726515
akbasmahmut
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI