• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Buluğ çağına erişmemiş mümeyyiz çocukların akıl hastalarının, bunak ve sefihlerin vekil olmaları ve başkalarını vekil tayin etmeleri caiz midir?

Buluğ çağına erişmemiş mümeyyiz çocukların akıl hastalarının, bunak ve sefihlerin vekil olmaları ve başkalarını vekil tayin etmeleri caiz midir?

 

Vekil ve müvekkilin, akıl sahibi olması ve yaptığı tasarrufların mahiyetini bilmesi gerekir. Bu nedenle kanunî temsilcileri tarafından kendilerine tasarrufta bulunmalarına izin verilmeyen mümeyyiz çocuk, bunak ve sefihin; yapılan bağışları kabul etmek gibi kendilerine yarar sağlayan tasarrufları geçerli; başkalarına bağışta bulunmak gibi kendilerine zarar veren tasarrufları geçersiz; alış-veriş gibi tasarrufları ise kanunî temsilcilerinin oluruna (izin veya icâzet) bağlıdır.

 

Bu genel ilkeye göre, kendilerine kanunî temsilcileri tarafından vekâlet akdi yapmalarına izni verilen mümeyyiz çocuk, bunak (aklı zayıf) veya sefih (malını beyhude yere harcayan) kişilerin vekil veya müvekkil olmaları caizdir.

 

Diğer yandan kanuni temsilcileri tarafından izin verilmiş olsa bile, temyiz gücüne sahip olmayan küçük çocuklar ile devamlı akıl hastaları hiçbir zaman vekil veya müvekkil olamazlar. Zira bunlar kendileri adına tasarrufta bulunma ehliyetine sahip olmadıkları gibi başkaları adına da tasarrufta bulunamazlar (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâi, VI, 20; Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 271-272; Mecelle 1457-1459. Md).

 

Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam359
Toplam Ziyaret4768032
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI