• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Diyanet'ten Ücretsiz Dijital Kitaplar

Diyanet'ten Ücretsiz Dijital Kitaplar e-Kitap

...

Diyanet İşleri Başkanlığı Dijital Yayınlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

Dijital Yayınlar (PDF, ePUB​) İÇİN TIKLAYIN


Dijital Yayıncılık Nedir?

Tarihten günümüze insanlığın gelişmesinde değişmeyen en önemli unsur bilgidir. Bilginin elde edilmesi, depolanması, ihtiyaç anında kullanılması ve çoğaltılıp yayılmasında ise tekniğin ve teknolojinin üstlendiği rol göz ardı edilemez derecede büyüktür.

İnsanlık tarihinin en önemli olaylarından birisi hiç şüphesiz yazının icadı olmuştur. Yazının icadıyla bilgi, kaydedilerek saklanabilmiş, yaygınlaştırılarak süreklilik kazanmıştır. Yazının bulunmasıyla birlikte iletişim ve etkileşim biçimleri değişmiş, insanlar arasında sosyal, siyasal, finansal ve kültürel alanlarda büyük etkileşim ve gelişmelere sebep olmuştur. Diğer taraftan yazının icadı ile bilginin saklanabilmesi için yeni araç ve materyaller geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç ilk olarak sert zeminlerin ve kil tabletlerin kullanılmasıyla karşılanmıştır. Bu meyanda hayvan derilerinin işlenmesiyle yapılan ve yüzyıllarca kullanılan parşömen kâğıdı ve papirüs bitkisinin sapından yapılan kâğıtlar günümüzde kullandığımız geleneksel kâğıtların ilk örnekleri olarak kabul edilebilir.

Her ne kadar kâğıdın icadıyla bilginin saklanabilmesi bir ihtiyacı ortadan kardırmış olsa da çoğaltılması ve yayılması için pratik çözüm arayışları devam etmiştir. Bu ihtiyaç ise kâğıdın icadından yüzyıllar sonra bilginin saklanması, yayılması ve bilgiye erişilmesi noktasında insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olan matbaanın icadıyla karşılanabilmiştir. Böylece gelişim ve değişimin önü büyük ölçüde açılmıştır.

Bilginin ve yayıncılığın gelişmesinde bir diğer önemli aşama ise, 1971 yılında Michael Hart isimli başarılı bir girişimcinin önemli basılı eserlerin elektronik sürümlerini herkesin kullanabilmesi için başlattığı proje ile ilk e-kitabın üretilmesidir. Bununla beraber 1969 yılında ARPANET, 1989 yılında World Wide Web’in ve 1993 yılında ilk internet tarayıcısının icadı ile insanların ortak bir dijital ağa erişiminin sağlanması ise bilginin kaderini değiştiren, dijital bilgi çağı gibi isimlerle adlandırılan bir devrin başlamasının en önemli nedenlerindendir. Dijital bilgi çağı ile beraber hayatımızın birçok alanında olduğu gibi dijitalleşmeye yönelik bir eğilim ortaya çıkmış, ortaya çıkan bu eğilimden yayıncılık süreçleri de etkilenmiştir. Sonuç olarak geleneksel yayıncılıktan dijital yayıncılığa, dijital yayıncılıktan Web yayıncılığına doğru bir geçiş süreci yaşanmıştır.

Yazılı ve görsel medyayı elektronik ortama taşıyarak maliyet tasarrufu sağlayan ve istenildiği kadar kişiye erişim imkânı sunan yayıncılık platformuna Dijital Yayıncılık denir. Bu platformdan yararlanılarak yapılan elektronik yayınlara da “Dijital Yayın” ya da “Sayısal Yayın” denir.

Dijital yayıncılık, ulaşım ve taşıma kolaylığı, düşük maliyetler ve interaktif kullanım imkânı sunması gibi ayrıcalıkları yanı sıra yayın süresinin zamanla kısıtlı olmaması gibi özellikleri bakımından basılı yayınlara göre daha etkili kabul edilmektedir.

İnternetin gelişmesiyle birlikte başlayan süreçte, dergi, gazete gibi süreli yayınlar internet ortamında, web siteleri aracılığı ile yayın yapmaya başlamışlardır. Dijital ortamların giderek yaygınlaşması ve günlük hayatta çok fazla kullanılması ile dergi, gazete ve hatta kitapların bu ortamlara uygun yayınları ve uygulamaları geliştirilmiştir.

Niçin Dijital Yayıncılık?

Bugün gelinen noktada insanlık, gelişen teknoloji, yaygınlaşan iletişim araçları, hayatı çepeçevre kuşatan internet ağı sayesinde adeta dijital bir çağda yaşamaktadır. Teknolojik olarak dünyanın bu değişimine ayak uydurabilen toplumların neredeyse 7’den 70’e tüm kesimlerinin gündelik işlerinde en çok kullandığı araçlar hep dijital özellikli cihazlardır. İnsanların bilgi edinme bağlamında en çok faydalandığı kaynakların da dijital olarak yayınlanan eser ve uygulamalar olduğu söylenebilir.

Hiç şüphesiz teknolojinin bu kadar ilerlemesine rağmen klasik (matbu) yöntemle basılan kitap, dergi, gazete vb. yayınlar, asırlara sâri ayrıcalıklı yerini korumaya devam edecektir. Ancak, günümüzde değişen eğitim ve iletişim araçlarına rağmen irşad ve ihya hizmetlerinde sadece klasik yayın araçlarıyla yetinmek havanda su dövmekten başka bir şey değildir. Küresel ölçekte birçok gazetenin bile basıma son vererek yayınlarını dijital platformlarda sürdürme kararı alması, meselenin hangi yöne evrildiğini açıkça göstermektedir. Buna bigâne kalmak, zamanın gerisinde kalmaya ve çağın gerçekliklerinden kopmaya sebep olacaktır.

Diğer taraftan genç kuşakların ve özellikle ilk oyuncakları elektronik cihazlar olan günümüz çocuklarının hayat tasavvurları, istikametleri ve istikballeri, onların ellerinden düşürmedikleri akıllı cihazlarında yer alabilenler tarafından belirleneceği göz ardı edilemez bir gerçektir.

Bu sebeple; dini yayıncılıkta doğru ve güvenilir adres olan Diyanet işleri Başkanlığı, geleneklerinden aldığı güçle geleceğe ışık tutmak için bilgiye dair insanlık tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olan dijital inkişafın kolaylık ve nimetlerinden istifade ederek söz konusu alanda etkinliğini göstermelidir. Özellikle gelecek kuşakları bekleyen gelişmeler göz önüne alındığında, temel görevi insanı irşat ve insanlığı himaye olan bir kurum olarak Diyanet İşleri Başkanlığının sağlam bir planlama, donanımlı bir ekip ve ciddi bir yatırımla söz konusu alana yönelik çalışmalarını hızlandırması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu itibarla, basılı yayıncılıkta olduğu gibi, günümüz insanı ve gelecek nesillerin doğru bilgiyle buluşturulması hususunda hayati öneme sahip Dijital Yayıncılık (internet yayıncılığı) alanında da aktif ve etkin olmak kaçınılmaz bir sorumluluktur. Tabi, bu alanda yapılacak her bir faaliyetten gerçekçi bir sonuç alabilmek için amacın çok iyi belirlenmesi gerekir.

........Yazının Devamı >>>

Abdurrahman AKBAŞ / Başkanlık Vaizi

3976 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam1505
Toplam Ziyaret4728072
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI