• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Dr. Mehmet ÖZEL
mehmetozelli@hotmail.com
HANGİ NİMET DAHA BÜYÜK?
21/05/2019

Rivayete göre, ünlü mutasavvıf Cüneydi Bağdadiye “İsm-i a’zam hangisidir?” diye sorarlar. Cüneyd; “Allah’ın küçük ismi varmı ki, ism-i a’zamı olsun? Allah’ın tüm isimleri a’zam (en büyük) dır” diye cevap verir.

Bağdadî’nin bu teorisi nimetler için de aynı doğruluktadır. Allah’ın "sayısız"[1] nimetlerinden hangisi daha önemlidir dersek el-Kitap bize “Rabbinin nimetlerinden hangi birini yalanlarsınız”[2]          diyecektir şüphesiz.

Şimdi bakalım; aşağıda sayacağımız hangi nimet daha büyük? Her şeyin zıddıyla kaim olduğu dünyamızda, önce hangi nimetin küçük olduğuna karar vermemiz gerekiyor. Zira önemsizin olmadığı yerde en önemlinin olması mümkün değildir.

Mesela; aşağıdaki nimetlerden hangisi küçüktür?

Gözümüz, kulağımız, ağzımız, ayaklarımız, ellerimiz ya da bunların her birinin mükemmel çalışması için kan taşıyan kılcal damarlarımızın her biri?

Ya yiyip içtiklerimiz, yer sofrasının envai renkli, tatlı ve kokulu gıdaları?

Ya gök sofrasının ruhumuzu besleyen vahyi, vahyin hikmetiyle gelişen irfanımız?

Ya bakışları Afrika kadar sıcak annelerimiz ve babalarımız?

Her gün, bize yaşama sevinci veren evlatlarımız, “sen olmazsan biz ne yaparız, Allah başımızdan eksik etmesin?” diyen, eşlerimiz?

Ya en korkunç yırtıcılara bile bahşedilen merhamet?

Ya dostlarımız ya da dostluklarımız?

Ya kardeşlerimiz, ailemiz?

Ya aklımız?

Ya imanımız?

Ya iyilere vaad edilen Cennet?

Ya zalimlere için yaratılan cehennem?

Sizce, hangisi küçük?

Hiç biri değil mi? Hepsi de çok büyük ve hepsi en büyük, hepsi vazgeçilmez…

Liste daha da uzatılabilir, ancak “onun nimetlerini saymakla bitiremeyiz,” onun nimetlerini saymak yerine, şükür yolunu seçmeliyiz.

Şükür; nimet deryasında yüzmektir, isyan ise nimet deryasında boğulmaktır.  Derya yoğunlaştıkça yüzmekten zevk alınır, deryada yüzmeyi bilmeyense yoğunluktan şikâyetçi olur, boğulur.

“En büyük nimet hangisi?” derlerse, “Bana küçüğünü söyle ki ben de büyüğünü söyleyeyim” demelisin.

 


[1] (و إن تعدوا نعمة الله ال تحصوها...) Allah’ın nimetlerini saymaya kalkışsanız sayamazsınız. (Nahl -16)

[2] Rahman Suresi



1229 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KUR’AN’IN YAKILMASI, YERYÜZÜNDE TANRILAŞANLARIN HÜSRANI VE KÜRESEL DİRENİŞ - 03/02/2023
Kur’an’ın savunduğu hakikat ve değerler batıda onu tehdit edecek kadar dile gelmiştir ki kitleler ona dikkat kesilir ve yakar olmuştur. Yoksa mesela; Tipitaka’yı, Veda’yı, Avesta’yı, kimse yakmaz. Çünkü bunların kutsal kitap olduğu bile bilinmez.
KUL VE TAKDİR - 03/11/2020
Niyet kulluk ise, “insan kaderini yaşar” cümlesi ile “insan kaderini çizer” cümlesi arasında pek bir fark yoktur. Her ikisi de kulluğa götürür. Ama eğer niyet isyan ise; “kaderini yaşamak”, günahları Allah’a fatura etmeye sevk eder.
TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ OKULLAR: İMAM-HATİP OKULLARI - 02/10/2020
İmam hatip okulları gerek (ön yargılı)dindar gerekse dine mesafeli kesimler tarafından ideolojik ve kategorik bir kadre tabi tutulmaktadırlar. Bu okulları aşan bir din eğitimi modeli önermedikçe, yapılan bu tip ithamlar ahlakî olmaz.
SÜNNET Mİ GELENEK Mİ? - 16/06/2020
Şunu da söylemeliyim ki kitap ve sünnet dinin kaynaklarıdır, gelenek ise dinin kaynağı değil, "kitap ve sünnetin nasıl yorumlamalıyız" sorusunun cevabıdır. Tenkide açık olmak kaydıyla, bu günkü sorunlarımızın çözümü için umut vaad etmektedir.
VİRÜSTEN Mİ, YOKSA KİRLERİMİZDEN Mİ ARINMALIYIZ? - 11/04/2020
Tam bu noktada, insan olarak karar vermeliyiz; kirlerimizden mi arınmalıyız, yoksa virüslerimizden mi? Bence kirlerimizden arınmazsak virüsten kesinlikle arınamayız.
KUR’AN-I ANLAMAK MÜMKÜN MÜ? - 03/08/2019
Eğer Kur’an-ı anlamaktan kasıt muradı ilahiye tekel uygulamak ya da muradı ilahiyi anlama ameliyesini yöntemsiz kılmak ise böyle bir anlama mümkün değildir ve faydalı da değildir.
SORU SORMAK SANATTIR YA DA KISSADAN HİSSE - 16/07/2019
Aynı zamanda kıssanın kendisi zaten bir hisse barındırır. Onun için sen kıssayı anlat, isteyen hissesini alır.
AHLAK EĞİTİMİ ÜZERİNE - 10/07/2019
Sonuç olarak genel geçer bir ahlaki sisteme sahip olmadığımız gibi, eskileri bir kenara atmayı aydınlanmacılık kabul eden hastalıklı bir zihinle de karşı karşıyayız.
EĞİTİM ÜZERİNE NOTLAR - 06/05/2019
Eğitim bir toplumun en önemli eylemidir. Onun için gündemden hiç düşmemeli. Yükseköğrenim, çok acilen yüksek lise olmaktan çıkarılmalı.
 Devamı
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam232
Toplam Ziyaret4767905
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI