• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Başka Milletlere Benzeme Hastalığı

Başka Milletlere Benzeme Hastalığı


Milli dayanışma ve birlik ruhu toplumu güçlü kılan temel değerlerdir. Toplumsal engeller bu duygularla aşılabilir.

Her toplumun, kendine has milli ve manevi değerleri vardır. Din, dil, tarih, ahlak, gelenek gibi.

Milletleri ayakta tutan millî ve manevî değerlerdir. Toplumsal bütünlüğü sağlayan en önemli faktörlerdir. Tarih sahnesinde adından söz ettiren toplumlar bu değerlere tutunan toplumlardır. Milletler değerlerini gelecek kuşaklara aktardığı oranda varlıklarını sürdürürler.

Kendi değerlerini terk edip başka milletlerin değerlerini taklit eden toplumlar yok olup gitmiştir. Tarih; güçlenmiş, yükselmiş, zenginleşip büyümüş fakat milli şuurunu kaybedip varlığını kaybetmiş nice toplumlara şahittir.

Bu sebepledir ki bir toplumu içten yıkmak isteyenlerin baş vuracakları en etkili yöntem; milli ve manevi değerleri aşındırıp yok etmektir. İçten çürüterek kendine benzeştirmektir. Bugün sohbetimizde benzeşme konusunı ele almaya çalışacağız. Allah tesirini halk eylesin.

1. Kafirlerle Benzeşmeyin

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارٰٓى اَوْلِيَٓاءَۢ بَعْضُهُمْ اَوْلِيَٓاءُ بَعْضٍۜ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَاِنَّهُ مِنْهُمْۜ اِنَّ اللّٰهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِم۪ينَ
"Ey iman edenler! Yahudileri ve hıristiyanları VELİ edinmeyin. Zira onlar birbirinin dostudurlar (birbirinin tarafını tutarlar). Sizden kim onları VELİ edinirse şüphesiz ki o, onlardandır Şüphesiz Allah, zalimler topluluğuna yol göstermez." (Maide, 51.

Veli: Hayat ölçülerimizi belirleyen, yönetici yönlendirici ve bizim hakkımızda bize danışmadan karar alabilen yetkili merci manasını taşımaktadır. Onlarla ticari, hukuki, sosyal münasebet kurmamız engelleniyor değil, burada engellenen onların gayr-i İslami anlayış ve yaşayışlarını taklit edip benimsemektir. İslam öğretilerini küçümsemek bizi onlara benzeştirir. İşte dikkat edilmesi gereken bu noktadır, onları sevmek değil, onların küfür inanışlarını sevmek küfüdür.

2. Sizden Olmayanları Sırdaş Edinmeyin

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِنْ دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالاًۜ وَدُّوا مَا عَنِتُّمْۚ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَٓاءُ مِنْ اَفْوَاهِهِمْۚ وَمَا تُخْف۪ي صُدُورُهُمْ اَكْـبَرُۜ قَدْ بَيَّنَّا لَكُمُ الْاٰيَاتِ اِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُونَ
"Ey iman edenler! Sizden olmayanlardan hiçbir sırdaş edinmeyin. Onlar size fenalık etmekten asla geri kalmazlar. Hep sıkıntıya düşmenizi isterler. Onların kinleri konuşmalarından apaçık ortaya çıkmıştır. Kalplerinde gizledikleri ise daha büyüktür. Eğer düşünürseniz size âyetleri açıkladık."Âl-i İmrân, 3/118

3. Size Karşı İkircikli Olanlara Karşı Dikkatli Olun

هَٓا اَنْتُمْ اُو۬لَٓاءِ تُحِبُّونَهُمْ وَلَا يُحِبُّونَكُمْ وَتُؤْمِنُونَ بِالْكِتَابِ كُلِّه۪ۚ وَاِذَا لَقُوكُمْ قَالُٓوا اٰمَنَّاۗ وَاِذَا خَلَوْا عَضُّوا عَلَيْكُمُ الْاَنَامِلَ مِنَ الْغَيْظِۜ قُلْ مُوتُوا بِغَيْظِكُمْۜ اِنَّ اللّٰهَ عَل۪يمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ
"İşte siz öyle kimselersiniz ki, onları seversiniz, onlar ise, bütün kitaplara iman ettiğiniz halde sizi sevmezler. Onlar sizinle karşılaştıkları zaman "inandık" derler. Ama kendi başlarına kaldıklarında, size karşı kinlerinden dolayı parmaklarını ısırırlar. De ki: "Öfkenizden ölün!" Şüphesiz Allah, göğüslerin özünü (kalplerde olanı) bilir." (Âl-i İmrân, 3/119

Benzeşme İle İlgili Hadisler:

1. Kim Bir Kavme Benzerse O, Ondandır

2. Kitaplarından Kopanlar Gibi Olmayın

"Efendimizle birlikteydik, bir ara gözlerini göğe dikti ve şöyle buyurdu:
"Gün gelir, ilim insanları terk eder. İnsanların onda hiç nasibi kalmaz."
Ziyad b. Lebîd el-Ensârî sordu:
"İlim bizi nasıl terk edebilir ki? Biz Kur'an'ı okuyoruz ve bundan böyle de vallahi okuyacağız. Hanımlarımıza, oğullarımıza da okutmaktayız."
Resûlullah şöyle cevap verdi:
"Anan seni kaybetsin ey Ziyad! Ben de seni Medinelilerin en akıllılarından zannederdim. Yahudîlerin ve hıristiyanların elinde de Tevrat ve İncil yok muydu?" (14)
Tirmizi, İlim, 5

3. Adım Adım Takip Edeceksiniz.

"Sizden öncekilerin yoluna adım adım, karış karış tabi olacaksınız. Hatta bir kertenkele deliğine girseler siz de gireceksiniz." Derler: "Ya Rasulallah, Yahudi ve Hristiyanlara mı uyacağız?" Hz. Peygamber der: Ya kime? (Tabii onlara uyacaksınız)" (İbnu Mace, Fiten, Hadis No: 3994)


Taklitçilik hususunda batı taklit.iliği kötü bir örnek olarak karşımızda durmaktadır. Osmanlının son devrinde, Tanzimat fermanıyla başlayan bu batı hayranlığından milletimiz hala kurtulabilmiş değildir. Bilimve teknolojide, sanatta ve estetikte, sinema ve kültürde, hasılı top yekün bir kalkınmada geri kalmışlığın en önemli sebebi bu taklitçi anlayıştır. Millet olarak inşaallah bu hastalıktan kurtulacağımız günler yakındır.

Benzeşme Alanları

1. Yeme İçme: Haram olan yiyecek ve içeceklerlerin içinde olmak. Alkollü İçki, domuz eti almak satmak servis etmek yemek-içmek benzeşme alanı olarak zikredilebilir.

2. Başka kültürlerin modası: müslüman olmayan kültürlerin moda yörüngesine girmek benzeşmeyi hızlandırır. Moda hayatı yaşam tarzını şekillendiren merkezi ifade eder.

3. Eğlence Türü Kültürel Benzeşme: Dans türü oyunlar mahremiyet sınırlarını ihlal eden eğlence türleri benzeşmeyi doğurur. Bayramlarımız düğünlerimiz kendi dini kurallara aykırı olmamalı. Kltürel değerlerimize uygun olmalı.

4. Falcılık Astroloji: benzeşmeyi ifade eden alanlardan biride islamın inanç sisteminde hiç bir karşılığı olmayan falcılık yada iletişim araşlarını istila eden astrolojidir.

Bu Hastalıktan Kurtulma Yolu

1. İyilik Ve Takvada Yardımlaşma

"Iyilik ve takva konusunda yardımlaşın, " Mâide, 5/2.
وَتَعَاوَنُواعَلَىالْبِرِّوَالتَّقْوٰىۖو

2. Günah Ve Düşmanlıkta Yardımlaşmayın

َلَاتَعَاوَنُواعَلَىالْاِثْمِوَالْعُدْوَانِۖوَاتَّقُوااللّٰهَۜاِنَّاللّٰهَشَد۪يدُالْعِقَابِ
Günah ve haddi aşmada yardımlaşmayın ve Allah`tan korkup sakının. Mâide, 5/2.

3. Zalimlere Meyletmeyin.

وَلَا تَرْكَـنُٓوا اِلَى الَّذ۪ينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُۙ وَمَا لَكُمْ مِنْ دُونِ اللّٰهِ مِنْ اَوْلِيَٓاءَ ثُمَّ لَا تُنْصَرُونَ ﴿١١٣﴾
"Zulmedenlere meyletmeyin. Yoksa size de ateş dokunur. Sizin Allah'tan başka dostlarınız yoktur. Sonra size yardım da edilmez." Hûd Sûresi, 11/ 113.

4. Mukaddesatla Alay Edilen Yerde Durmayın

وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ اَنْ اِذَا سَمِعْتُمْ اٰيَاتِ اللّٰهِ يُكْفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَاُ بِهَا فَلَا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتّٰى يَخُوضُوا ف۪ي حَد۪يثٍ غَيْرِه۪ۘ اِنَّكُمْ اِذاً مِثْلُهُمْۜ اِنَّ اللّٰهَ جَامِـعُ الْمُنَافِق۪ينَ وَالْكَافِر۪ينَ ف۪ي جَهَنَّمَ جَم۪يعاًۙ
"O (Allah) size Kitapta : "Allah`ın ayetlerine küfredildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğinizde, onlar bir başka söze geçip dalıncaya dek onlarla oturmayın, yoksa siz de onlar gibi olursunuz" diye indirdi. Doğrusu Allah münafıkların da, kâfirlerin de tümünü cehennemde toplayacaktır". (Nisâ, 4/140)

O halde diğer dinlerin kutsal saydığı günleri kutlamak, onların âdetlerine uymak, müslümanın yapacağı bir şey değildir.

Yeni Yıla Girerken Hep Birlikte Şu Tefekkürü Yapmalız

- Yılbaşı gecesinin mânası, ömürden bir yıl daha düşmesi, ölüme bir adım daha yaklaşılmasıdır.
Öyle ise, böyle gecelerde daha çok sefalete, daha çok sefahete düşmek yerine; var oluş üzerinde durmak sorumluluklarımızın değerlendirmesine yapabilmek olmalıdır.

Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekerek şu değerlendirmeyi mutlaka yapmalıyız.

1. Varlık Sebebimiz: Allaha kul olmayı becerebildik mi? İman, inadet, muamelat alanlarında.

2. İbadet: İbadet hayatım nasıl geçti? Kazam var mı? Seneye ne tür iyileştirmeler yapmalıyım?

3. Kuran: Kuranla ilişkim ne boyutta? Lafzını, manasını, ahkamını biliyormuyum? 2017 için planım ne?

4. Sünnet: Peygamberle ilgili bir kitap okudum mu? Kaç hadis okudum? Mesela 2017 yılı içinde 40 hadis okuma planı yapıyor muyum?

5. İktisat: İktisadi hayatım nasıl geçti? Hangi yollarla kazandım nerelere harcadım? Soframda kaç kişi ağırladım? İktisadi hayatımı daha nasıl geliştirebilirim. Daha fazla infak edebilmek, daha fazla zekat verebilmek için hangi alanlarda yeni yatırımlar yapmalıyım? Ülkemin milletimin kalkınması için neler yapabilirim. Dünyayı imar ve inşa sorumluluğumu yeniden gözden geçirip eksiklerimi nasıl giderebilirim?

6. Ahlak: Kendime karşı, aileme karşı ülkeme karşı milletime karşı ümmete karşı, rabbime karşı sorumluluklarımı yapabildim mi: bu yıl içinde hoşuma gitmeyen yanlış davranışım var mıydı? Seneye kaç kötü alışkanlığımı terk etmeyi planlıyorum. Dünyada iyiliğin çoğalması için neler yapabilirim. İyiliğe anahtar kötülüğe kilit olabilme ilkesini kendime şiar edebilir miyim?


Talip Akbaş / Uzman İmam-Hatip

Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam841
Toplam Ziyaret4707132
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI