• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://plus.google.com/https://www.facebook.com/insanveislam.org//posts
  • https://twitter.com/insanuislam
                     
MAKALELER
EĞİTİM ve SUNUM DOSYALARI
VAAZ ARŞİVİ KATEGORİLERİ

DHBT ve MBSTS Diyanet Yeterlilik TEST 7

Diyanet Yeterlilik Sınavına Hazırlık Soruları 7 
" Fıkhî ve Karma  "

 

1: Aşağıdakilerden  hangisi din kelimesinin sözlük anlamında kullanılmaz?

a: Hesap
b: Ceza ve karşılık
c: Millet
d: Adap


2: Bugün Batı dinlerinde din karşılığı kullanılan kelime hangisidir?

a:Religion
b:Dhorma
c:Dhamma
d:Doktrin

3: İslam bilginleri dinin tarifinde aşağıdakilerden hangisine yer verilmemişlerdir?

a) Akıl sahibi insanların kendi tercihleri ibaresine
b) İlahi kanundur ibaresine
c) Bizzat hayır olan şeylere götüren ibaresine
d) Beşer kaynaklı olması ibaresine

4: İlk insan ve ilk peygambere bildirilen dinin adı nedir?

a) Tevhid dini
b) İbrahim dini
c) İslam dini
d) Hristiyan dini

5: Hintlilerin Tanrının kendisini tarihin her devrinde çeşitli şahsiyetlere bürünerek insanlara gösterdiği inanca ne denir?

a) Kast
b)Tenasüh
c) Hulül
d) Düalizm

6: Brahmanizmdeki puta tapma inancını reddedip ona karşı çıkmaktan doğmuş ve bu dinden bir çok esas taşıyan din aşağıdakilerden hangisidir?

a) Sabilik
b) Budizm
c) Mecûsilik
d) Hristiyanlık

7: Ağağıdakilerden hangisi dinin temel unsurlarından değildir?

a) İnanç
b) İbadet
c) Çalışmak
d) Ahlak

8: Hz Peygamber bir hadisinde ümmetinin kaç fıkraya ayrılacağını söylemiştir

a) 72
b) 71
c) 100
d) 73

9: Hz. Peygamber'in ve sahabenin yolunu izleyen onları örnek kabul eden Allah'ın kitabını ve Hz. Muhammed'in sünnetini rehber edinen ümmet çoğunluğuna ne ad verilir?

a: Ehli Bid'ad
b: Ehli Sünnet
c: Fıkra-i Dalle
d: Selefiyye

10: Aşağıdakilerden hangisi Mu'tezilenin görüşlerinin oluşturduğu prensipleri içinde yer almaz?

a: Tevhid
b: Takiyye
c: Vaad ve vaid
d: Adl

11: Aşağıdakilerden hangisi Şianın günümüze ulaşan fıkralardan değildir?

a: Zeydiyye
b: İsmaliyye
c: İmamiyye
d: İbazıyye

12: Osmanlılarda tekke edebiyatı kadar gelişme gösteren tasavvuf musikinin öncülüğünü yapan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

a: Mevlevihane
b: Muhasibiyye
c: Celvetiyye
d: Âhilik

13:Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberin Allah Tealadan getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde tasdik etmek onun kadar verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmaktır?

a: İslam
b: İman
c: Tefekkür
d: Tevekkül

14: Delillere, bilgiye, araştırma ve kavramaya dayalı imana ne denir?

a:Tafsili iman
b:İcmali iman
c:Taklidi iman
d:Tahkiki iman


15: Hangisi iradeye dayalı iş, davranış ve eylem demektir?


a:İbadet
b:İman
c:İhlas
d:Amel

16: Aşağıdakilerden hangisi sözlükte, "itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlikte kılmak" anlamına gelir?

a: İbadet
b: İman
c: İslam
d: Amel

17: Aşağıdakilerden hangisi en büyük günahtır?

a: Şirk
b: Nifak
c: Küfür
d: Günah

18: Küfrün en belirgin alâmeti nedir?

a:Dinin tüm esaslarını eksiksiz kabul etmek
b:İnandığı halde amel konusunda ihmalkar olmak
c:Dinin temel esaslarından birini veya tamamını reddetmek yahut onları beğenmemek, önemsememek ve değersiz saymak
d: İnandığı halde ibadetleri yapmamak

19: Aşağıdakilerden hangisi müslüman olduğu bilinen bir kişiyi, inkâr özelliği taşıyan inanç, söz veya davranışından ötürü kâfir saymak demektir?

a: Teşrik
b: Tekfir
c: Temlik
d: Tedbir

20: Cinlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

a: Cinler yerler,içerler, evlenir ve çoğalırlar
b: Etrkeklik ve dişilikleri vardır
c: Cinlerin ömrü, insanlarınkine göre ebeyce kısadır
d: Doğar, büyür ve ölürler

CEVAPLAR:
1-D
2-A
3-D
4-A
5-C
6-B
7-C
8-D
9-B
10-B
11-D
12-A
13-B
14-D
15-D
16-C
17-A
18-C
19-B
20-C



 Yemen İçin Yardım
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam435
Toplam Ziyaret897689
Anlık
Yarın
10° 11° 8°