• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://plus.google.com/https://www.facebook.com/insanveislam.org//posts
  • https://twitter.com/insanuislam
                
MAKALELER
EĞİTİM ve SUNUM DOSYALARI
VAAZ ARŞİVİ KATEGORİLERİ

DHBT ve MBSTS Diyanet Yeterlilik TEST 22

Diyanet Yeterlilik Sınavına Hazırlık Soruları 22

1)Teravih namazı kaç rek'attir?


a)8              b)20          c)12              d)16



2)Bir kişinin seferi sayılabilmesi için ikamet etdiği yerden en az kaç kilametre uzaklıkta bir yere gitmesi gerekir?

a) 90km                             b)120km
c)180km                            d)60km



3)Hanifilere göre seferde namazı kısatmanın hükmü nedir?


a)Ruhsat                         b)Azimet
c)İmkan                           d)Caiz



4)Bir erkeğin vefat eden karısını yıkamasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a)Erkek, iddet beklemeyeceği için aralarındaki nikah sona erdiğinden yıkayamaz
b)Yıkayacak kimse bulunamadığı taktirde koca karısına teyemmüm verir
c)Hanifilerin dışındaki üç mezhebe göre koca karısını yıkayabilir
d)Erkek iddet beklediği için evlilik devam edeceğinden yıkayabilir



5)Erkek mi kadınmı anlaşılmayan ve bu bakımdan kendisine hün-sa-i müşkil denilen kimse ölünce ne yapılır?

a)yıkanır ve kadın gibi kefenlenir
b)Yıkanmaz ve erkek gibi kefenlenir
c)Yıkanmaz, sadece teyemmüm ettirilir.Kefenleme hususunda kadın sayılır ve ona göre kefenlenir
d)Yıkanır ve erkek gibi kefenlenir



6)Farz ve vacip olan oruçların dışında tutulan oruçlar nasıl isimlendirilir?

a)Nezir                            b)Nafile
c)Vücüp                          d)Hiçbiri



7)Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

a)Bozulan nafile orucun kazası
b)Davud orucu
c)Şevval orucu
d)Aşure orucu



8)Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz?

a)Cinsel ilişki                  b)İhtilam olmak
c)Bir şeyler yemek         d)Bir şeyler içmek



9)Aşağıdakilerden hangisi oruçlu için hem kaza hemde kefareti gerektirmez?

a)Cinsel ilişki                                                 b)Birşeyler yemek
c)Cinsel ilişkiye girmeden boşalmak       d)Birşeyler içmek



10)Aşağıdakilerden hangisi önceden yok iken sonradan ferdin mülkiyetine geçen maldır?

a)Mal-i  müstefad                                           b)Havelanü'l-havl
c)Nisab                                                            d)Hiç biri



11)Zekatı ehil olanlara vermek aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

a)Temlik                                                        b)Niyet
c)Nisab                                                          d)Nema



12)Altın, gümüş ve paranın zekatı hangi nisbette ödenir?

a)%5                                                   b)%2,5
c)%10                                                 d)Hiçbiri



13)Doğal yollarla sulanan araziden elde edilen toprak mahsüllerinin zekatı ne kadar verilir?

a)%5                                                 b)%2,5
c)%10                                               d)Hiçbiri



14)Aşağıdakileden hangisi zekat vergiye benzemez?

a)Zekatda vergide toplumsal yaşamın gereklerinden olup icbaridir
b)Zekatı kaide olarak devlet tahsil etmez ve vergiyi devlet tahsil ederek ilgili yerlere sarf eder
c)Zekat mükellef, bu farizayı yerine getirirken kendisi için özel bir menfaat gözetmez.Vergi mükellefi de vergisi karşılığında doğrudan kendisine bir menfaat beklemez 
d)Hem zekatın hem verginin malı hedefleri yanında iktisadi,içtimai hedefleri de vardır



15)Aşağıdakilerden hangisi zekat vermenin adabından değildir?

a)Müslüman zekatını sadece Allah'ın rızasa kavuşmak için vermeli, kullara sık sık hatırlatmalıdır.
b)Müslüman mükelef temiz ve helal kazancından zekat vermelidir
c)Bu farizayı ''Başa kalkmadan"ve "Eza vermeden"yerine getirmelidir
d)Zekat ibadetini eda etmeden acele davranmalı,onu meşru bir mazeret olmaksızın geciktirmemelidirler.

CEVAPLAR:



1:(cevap:B)
2:(cevap:A)
3:(cevap:B)
4:(cevap:D)
5:(cevap:C)
6:(cevap:B)
7:(cevap:A)
8:(cevap:B)
9:(cevap:C)
10:(cevap:A)
11:(cevap:A)
12:(cevap:B)
13:(cevap:C)
14:(cevap:D)
15:(cevap:A)
 



Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam1491
Toplam Ziyaret631078