• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://plus.google.com/https://www.facebook.com/insanveislam.org//posts
  • https://twitter.com/insanuislam
                
MAKALELER
EĞİTİM ve SUNUM DOSYALARI
VAAZ ARŞİVİ KATEGORİLERİ

DHBT ve MBSTS Diyanet Yeterlilik TEST 45

Diyanet Yeterlilik Sınavına Hazırlık Soruları 45

16. Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?


a) Düşmanla çarpışma esnasında şehit olan kimse yıkanmaz. 
b) Düşük neticesinde ölü doğan çocuk yıkanmaz. 
c) Suda boğulmuş olan bir kimse yıkanmaz. 
d) Su bulunmadığı zaman ölünün yıkanma işlemi teyemmüm ile gerçekleşir.

17. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Mest, yaklaşık 6 km yürünebilecek özellikte olması gerekir. 
b) Mukîm için mest üzerine meshin süresi 24 saattir. 
c) Mest üzerine meshin yolculuktaki süresi 72 saattir. 
d) Süre, mestin giyilmesiyle başlar.



18.Aşağıdakilerden hangisinde nifâsın tanımı yapılmıştır?

a) Kadınlarda her ay düzenli olarak gelen kandır.
b) Kadının hâmile kalmasıdır.
c) Doğumdan sonra kadının rahminden gelen akıntıdır.
d) Ölü doğan çocuktur.

19. Hanefilere göre aşağıdakilerden hangisi abdestin sünnetlerindendir?

a) Başın dörtte birini meshetmek.
b) Kolları dirseklere kadar yıkamak.
c) Yüzü yıkamak.
d) Abdest almaya niyet etmek

20. Aşağıdakilerden hangisi sehiv secdesi yapmayı gerektirir?

a) Farzın üç veya dördüncü rekâtında Fâtihâ’yı terk etmek.
b) Tahiyyât duâsını okumayı unutarak terk etmek.
c) Sübhâneke duâsını terk etmek.
d) Ruku yapmayı unutmak

• Bir insanın doğup büyüdüğü veya evlenip içinde yaşamak istediği veya içinde barınmayı kastettiği yerdir. 
• Bir kimsenin doğduğu, evlenip ailesini yerleştirdiği veya kendisi yerleşmeye karar verdiği yer olmamak kaydıyla on beş günden fazla kalmak istediği yerdir. 
• Bir yolcunun on beş günden az kalmayı planladığı yerdir. 
21. Yukarıdaki tanımlar sırasıyla aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmektedir?


a) Vatan-ı aslî, vatan-ı ikâme, vatan-ı süknâ.
b) Vatan-ı ikâme, vatan-ı süknâ, vatan-ı aslî.
c) Vatan-ı aslî, vatan-ı süknâ, vatan-ı ikâme. 
d) Vatan-ı ikâme, vatan-ı aslî, vatan-ı süknâ.

22. Aşağıdakilerden hangisi, namazda iken imam yapmasa bile cemaat tarafından yapılması gerekir?

a) Kunut. 
b) Kâde-i ûlâ.
c) Kâde-i âhire. 
d) Tilâvet secdesi.

23. Mesbûk kime denir?
a) İmama tekbîrle birlikte uyan kişiye. 
b) İmama birinci rekâtta yetişen kişiye. 
c) İmama birinci rekâtta yetişip 2. rekâtta ayrılan kişiye.
d) Birinci rekâttan sonra imama yetişen kişiye. 

24. Aşağıdakilerden hangisi namazla ilgili bir kavram değildir?

a) Tağlîs.
b) İsfâr.
c) İtikaf.
d) İbrâd.

25. Güneşin tam tepe noktasında olduğu ve namaz kılmanın mekrûh olduğu vakte ne denir?

a) Gurûb.
b) İstivâ vakti.
c) Fecr-i sâdık.
d) İmsâk.

26. Cenazenin tekfîn işleminde kullanılacak olan kefen parçalarının sıralaması dıştan içe doğru aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?

a) Lifâfe - kamîs – izâr. 
b) Kamîs - lifâfe – izâr.
c) Lifâfe - izâr – kamîs. 
d) İzâr - lifâfe – kamîs.

27. Aşağıda belirtilen hangi günlerde oruç tutulmaz?

a) Ramazan bayramının tüm günleri ve kurban bayramının ilk günü. 
b) Kurban bayramının ilk iki günü ve ramazan bayramının tüm günleri. 
c) Kurban bayramının tüm günleri ve ramazan bayramının tüm günleri. 
d) Ramazan bayramının ilk günü ve kurban bayramının tüm günleri.

28. Aşağıdakilerden hangisi orucu bozmaz?

a) Göze ve burna damla damlatmak. 
b) Bedenin tümüne anestezi uygulamak.
c) Kulak zarında delik bulunanların kulak yıkatması. 
d) Enerji ve güç verici iğne yaptırmak.

29. Aşağıda verilen nisâb ölçülerinden hangisi doğru değildir?

a) Büyükbaş hayvanlarda 30 adet sığır.
b) Küçükbaş hayvanlarda 40 adet koyun.
c) Altında 20 miskâl.
d) Gümüşte 200 miskâl.

30. Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil vaciplerindendir?

a) Telbiye getirmek. 
b) Arafat’ta güneş batıncaya kadar beklemek.
c) Müzdelife vakfesini yapmak. 
d) Tavâf namazı kılmak.

CEVAPLAR:)

16.C
17.D
18.C
19.D
20.B
21.A
22.C
23.D
24.C
25.B
26.C
27.D
28.A
29.D
30.C



Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam595
Toplam Ziyaret817119