• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Vatanı aslî, vatanı ikamet ve vatan-ı süknâ ne demektir?

Vatanı aslî, vatanı ikamet ve vatan-ı süknâ ne demektir?

 

İslam namaz ve oruç gibi ibadetlerin uygulanması konusunda yolcularla ilgili bazı bazı özel hükümler getirmiştir. Buna göre dinen yolcu sayılan kimselerin dört rekâtlı farz namazları iki rekât kılmaları, ramazan oruçlarını yolucu bulundukları sürece sonradan tutmak üzere erteleyebilmeleri bu özel hükümlerdendir.

 

Dinen yolcu sayılabilmenin iki temel ölçüt vardır. Bunlardan biri mekân, diğeri ise mesafedir.

 

Yolculuk konusu ile ilgili olarak bir kimsenin bulunduğu yer ya “vatan-ı aslî”, ya “vatan-ı ikamet”, ya da “vatan-ı süknâ”dır.

 

Vatan-ı aslî: Aslî yerleşim yeri demektir. Bir insanın doğup büyüdüğü yer veya çalışıp geçimini sağladığı, ev alıp çoluk çocuğu ile yerleştiği ve sürekli kalmaya niyet ettiği yerdir.

 

Vatan-ı ikamet: Yerleşmek maksadı ile olmaksızın on beş günden fazla kalmak üzere bulunduğu aslî vatanından en az doksan km. uzaklıktaki yerdir.
 
Vatan-ı sükna: bir kimsenin on beş günü tamamlamadan ayrılmak üzere bulunduğu, aslî vatanından en az doksan km. uzaklıktaki yerdir (Haddad, el-Cevheratü’n-neyyire, I, 342).
 
Bu hükümler Hanefi mezhebine göredir. Diğer mezheplerde, misafir olmak için gidilmesi gereken, asgari mesafe ve kalınacak azami süre konusunda farklı görüşler vardır (Ramlî, Nihâyetü’l-muhtâc, II, 257; Buhûtî, Keşşâfu’l-kınâ, I, 504).
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam696
Toplam Ziyaret4706987
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI