• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Müt’a nikahı yaparak evlenmenin dinî hükmü nedir?

Müt’a nikahı yaparak evlenmenin dinî hükmü nedir?

 

Aralarında dinî açıdan evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının, erkeğin vereceği bir bedel karşılığında belirli bir süre karı-koca hayatı yaşamak üzere anlaşmalarına müt’a nikahı denmektedir.

 

İslâm öncesi dönemde müt’a zaman zaman başvurulan bir uygulama olarak mevcuttu. Hz. Peygamber de tedrîcîlik (belli bir sürece yayarak hukukî düzenleme yapma) ilkesi gereği ilk dönemlerde bu uygulamaya engel olmamıştı. Ancak, aile ve toplumun dokusuna zarar verebilecek olan bu uygulama biçimi bilahare yasaklanmıştır (Tirmizî, Nikah, 29).

 

Abdullah b. Abbas: “Onlar ki, ırzlarını korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunanlar bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.” (Mü’minûn 23/5-7) âyetlerinin nazil olmasıyla müt’anın yasaklandığını ifade etmiştir (Tirmizî, Nikah, 28).

 

Hz. Ali (r.a.) de, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Hayber gazvesi sırasında, müt’ayı yasakladığını bildirmiştir (Buhârî, Megâzî, 38; Müslim, Nikah 29; Tirmizî, Nikah, 28; Nesâî, Nikah, 71).

 

Söz konusu âyete ve ilgili rivayetlere dayanarak, tarih boyunca İslâm bilginleri (ehl-i sünnet âlimleri) mut’a (nikahı) uygulamasının haram olduğunda ittifak etmişler ve bu konuda icma’ (görüş birliği) hâsıl olmuştur.

 

Esas itibariyle İslâm dininde nikah ve ailenin fert ve toplum açısından ifade ettiği amaç ve anlam dikkate alındığında, İslâm bilginleri tarafından benimsenen bu görüşün çağımız değerleri açısından da gayet tutarlı ve isabetli olduğu görülür.

Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam488
Toplam Ziyaret4706779
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI