• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Resmi nikahlı olmayan kadının boşanma talebine kocasının karşı çıkması halinde ne yapılması gerekir?

Resmi nikahlı olmayan kadının boşanma talebine kocasının karşı çıkması halinde ne yapılması gerekir?

 

Resmi nikahlı olmayan eşler arasında geçimsizlik çıktığı ve kadının evliliği sürdürmek istemediği durumda; erkeğin, sırf kadına zarar vermek amacıyla kadını boşamamakta ısrar etmesi dinen doğru değildir.

 

Evlilikten zarar görmesine rağmen kocası tarafından boşanmayan kadınların hakeme başvurarak boşanma hakları vardır (Nisâ 4/35).

 

Böyle bir durumda öncelikle, sözü dinlenir, ilim ve fazilet sahibi bir aracı, erkeğe giderek onun yanlış davranışlardan uzaklaşmasını ve aile yuvasını huzur ve güven içinde sürdürmesini tavsiye eder. Nikahın karşı tarafa zarar vererek nefsi tatmin aracı yapılamayacağını, bunun İslam’ın ruhuna aykırı olduğunu anlatır.

 

Bu fayda sağlamazsa boşamasını ister. Erkek boşamamakta ısrar ederse, ‘resmi nikah’ bulunmadığı için mahkemeye de başvurulamayacağına göre, kadın ve erkeğin aileleri bu konuda bir sonuca varmak üzere birer hakem seçerler. Ailelerden biri direnir, hakem seçmezse, karşı taraf onun yerine âdil ve tarafsız bir hakem seçebilir.

 

Hanefî ve Hanbelî mezheplerinde, hakemlerin vazifesi sadece arabuluculuktur. Eşlerin rızası olmadıkça bunlar evliliğin son bulmasına karar veremezler. Ancak kendilerine yetki verilmişse boşamaya da yetkili olurlar.

 

İmam Mâlik’e ve İmam Şâfiî’nin bir görüşüne göre ise, lüzûm ve zarûret bulunduğunda hakemler, eşlerin rızası olmasa bile boşamaya karar verebilirler (İbn Rüşd, Bidâyetü’l-Müctehid, 2/81).

 

Bu durumda Mâlikî mezhebinin görüşü kabul edilerek nikah feshedilebilir. Nitekim Osmanlı Hukuk-i Aile Kararnamesi bu görüşü esas alınmıştır.

Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi16
Bugün Toplam544
Toplam Ziyaret4706835
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI