Eşi zina eden kadın boşanma davası açabilir mi?
Evli kadının zina etmesi kocasının onu boşamasına gerekçe teşkil eder. Bu durumda koca, hanımı ile olan evliliğini bitirebilir.
Zina fiilini erkeğin yapmış olması halinde ise, -nikah esnasında boşama yetkisinin kadına verilmiş olması dışında- prensip itibari ile kadının boşama yetkisi olmadığından, bu gerekçeyle mahkemede boşanma davası açabileceği gibi bedelli boşama veya muhâla’a yolu ile erkekten kendisini boşamasını da isteyebilir (Bakara, 2/229; Buhârî, Talak, 12). Bu boşanma bir bâin talak sayılır.
Eşler arasında resmî nikah bulunmaz ve koca da eşini boşamaya yanaşmazsa her iki tarafın akrabalarından hakemler devreye girer (Nisa, 4/35). Hakemler gerekli görmeleri halinde bu evliliği sonlandırabilirler (İbn Rüşd, Bidâyetü’l-Müctehid, 438).
![]() |
|
Mehmet CÖMERT | |
RAMAZAN BİR MEKTEPTİR | |
![]() |
|
a.R.a (aRa) | |
GÂYE ve ZAMAN | |
![]() |
|
Talip AKBAŞ | |
DÖNDÜM KIBLEYE, KIBLEM...? | |
![]() |
|
Nail ÇAM | |
NAMAZ KIRAATİNDE TEKNOLOJİK CİHAZ KULLANMAK | |
![]() |
|
Mehmet ÖZEL | |
KUL VE TAKDİR | |
![]() |
|
Murat KALIÇ | |
DİN İSTİSMARININ ANATOMİSİ | |
![]() |
|
Müberra AKTÜRK | |
HAYRI ÖĞÜTLEMEK | |
![]() |
|
Abdurrahman AKBAŞ | |
NAMAZIN RUHU: ALLAH'I ANMAK | |
![]() |
|
Mustafa IRMAKLI | |
FETHİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ | |
![]() |
|
Doç. Dr. Durak PUSMAZ | |
İLİM, KÖLEYİ KRAL MERTEBESİNE YÜKSELTİR | |
![]() |
|
İbrahim KARTAL | |
İLÂHÎ İHSAN ET BERAATİMİZ | |
![]() |
|
Metin BEYAZLI | |
MAHRUM EYLEME | |
![]() |
|
Hacı İbrahim SAĞIR | |
YOK | |
Aktif Ziyaretçi | 7 |
Bugün Toplam | 1711 |
Toplam Ziyaret | 2884145 |