• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Kiralanan bir tarladan, kuraklık, dolu vb. nedenlerle ürün alınamadığı durumlarda, tarla sahibine yine de kira ödenmesi gerekir mi?

Kiralanan bir tarladan, kuraklık, dolu vb. nedenlerle ürün alınamadığı durumlarda, tarla sahibine yine de kira ödenmesi gerekir mi?

 

Kiralanan bir araziden kuraklık, dolu, sel baskını, çekirge istilası gibi doğrudan ürüne yönelik bir afet sebebiyle ürün alınamazsa Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre kira fesh edilemeyeceği gibi ücretten indirim de yapılmaz (Müzenî, Muhtasar, 129; İbn Kudâme, el-Muğnî, VI, 72). Hanefî mezhebinde ise, yağmurla sulanan araziden, yağmurun yağmaması, değirmenin suyunun kesilmesi gibi sebeplerle, kiralanan maldan ürün alınmasına engel tabiî afet olması durumunda kiracı ücret ödemez. Çünkü araziden yararlanma imkânı olmamıştır (Merğînânî, el-Hidâye, III, 249). Arazi ekildikten sonra ekini çekirge yese veya başka bir afet arız olsa; afet anına kadarki sürenin kirası ödenir. Afet anından sonra ise, eğer araziyi tekrar ekerek başka bir ürün alma imkânı bulunursa kalan sürenin kirası da ödenir. Tekrar ekilip ürün alma imkânı bulunmazsa kalan sürenin kirası ödenmez (İbn Âbidîn, el-Ukûdü’d-dürriyye fî Tenkîhı’l- Fetâva’l-Hamîdiyye, Bulak, 1300 H. II, 99).

Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam814
Toplam Ziyaret4707105
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI