• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Kişinin kendisine teslim edilen bir malı (vedîa), sahibinin izni olmadan bir başkasına emanet olarak bırakması caiz midir?

Kişinin kendisine teslim edilen bir malı (vedîa), sahibinin izni olmadan bir başkasına emanet olarak bırakması caiz midir?

 

Emanet malın, bizzat kendisine emanet edilen kişi veya onun aile fertlerinden biri tarafından korunması gerekir. Dolayısıyla, sabinin izni olmadan korunması için başkalarına emanet olarak bırakılması caiz değildir. Şayet emanet edilen kişi, emanet malı bir başkasına bırakır ve malda da zarar meydana gelirse, bunun tazmin edilmesi gerekir.

 

Bu durumda mal sahibi, zararını dilerse emanet verdiği ilk şahsa, dilerse emaneti kabul eden ikinci şahsa tazmin ettirir. İlk şahsa tazmin ettirirse, bu kişi malı muhafaza konusunda kusurlu olmadığı sürece emaneti kabul eden ikinci şahsa rücu’ edemez. Şayet mal sahibi zararını ikinci şahsa tazmin ettirirse, bu kişi emanet malı muhafaza konusunda kusurlu davranmamışsa, emanet alan ilk şahsa rücu’ edebilir (Merğînânî, el-Hidâye, III, 208, 211; Mevsılî, el-İhtiyâr, III, 372, 374). Zarar, ikinci şahsın kusuru sebebiyle meydana gelmesine rağmen mal sahibi bu zararı ilk şahsa tazmin ettirmiş ise, bu kişi ikinci şahsa rücu’ eder (Mecelle, 790 Md. ).

Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam922
Toplam Ziyaret4707213
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI