• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Allah Rasulü (sav) Bütün İnsanlığı Uyarıyor

ALLAH RASULÜ (SAV) TÜM İNSANLIĞI UYARIYOR!

"ÖYLE BİR ZAMAN GELECEK Kİ!"

Hz. Peygamber (sav) "beşir" (müjdeleyici) ve "nezir" (uyarıcı)  sıfatlarına sahiptir. Bu vasıflarıyla yaşadığı dönemde görevini hakkıyla yapmıştır. O, aynı zamanda Tevbe suresinde belirtildiği üzere "rauf" ve "rahim"dir. Acıma ve şefkat duyma hassasiyeti ile her çağın insanını uyarmaya devam ediyor.

Yüce Allah Kuran'ı kerimde buyuruyor ki;

لَقَدْ جَٓاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ اَنْفُسِكُمْ عَز۪يزٌۘ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَر۪يصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِن۪ينَ رَؤُ۫فٌ رَح۪يمٌ 

Andolsun, size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O size çok düşkün, mü'minlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir. (Tevbe, 128)

Bugünkü sohbetimizde Hz. Peygamber'in (sav) çağları aşan uyarılarından bir kısmını yedi başlık altında ele almaya çalışacağız.


1- İNANÇ

"Siz öyle bir zamanda yaşıyorsunuz ki sizden biriniz emrolunduğu şeylerin onda birini terk etse helâk olur. Sonra öyle bir zaman gelecek ki sizden kim emrolunduğu şeyin onda birini yapsa kurtulur." (Tirmizî, Fiten, 79/2267)

"Yaklaşan fitne sebebiyle vay insanların hâline, İnsanlar Mü'min olarak sabahlar da akşam kâfir oluverirler. İnsanlar dinlerini küçük dünya menfaati karşılığı değiştiriverirler. İşte öyle zamanda dinlerinde sâbit kalabilenler ellerinde kor ateşi tutanlar gibidirler." (Ahmed İbn Hanbel, Müsned, II, 90)

Resul-i Ekrem (sav) bir gün şöyle buyurdu: "Yazıklar olsun ahir zaman babalarına!"
Bunun üzerine sahabe: "Yoksa müşrik mi olacaklar?" Peygamberimiz (sav) şöyle buyurdu:
"Hayır, Müslüman kalacaklar; ama çocuklarına dini öğretmeyecek ve hatta çocukları dini öğrenmek istediklerinde onlara engel olacak ve onları dünya malı kazanmaya sevk edeceklerdir. İşte ben böyle babalardan uzağım; onlar da benden uzaktırlar." (Müstedrek vesail, c. II, s. 625)


2- İKTİSAT

"Öyle bir zaman gelecek ki o zaman şu üç şeyden daha kıymetli bir şey olmayacaktır: Helal para, can u gönülden arkadaşlık yapılacak bir kardeş ve kendisiyle amel edilecek bir sünnet." (Heysemî, I, 172)

"Öyle bir zaman gelecek ki, kişi helâlden mi haramdan mı kazandığına aldırmayacak!" (Buharî, Büyû; 7)

"Öyle bir zaman gelecek ki bütün insanlar ribâ ile iş yapacak. Ondan sakınanlar dahi tozuna bulaşmak durumunda kalacaklar." (Nesâî, Büyû 2)

"Ben sizin dünya hırsıyla birbirinizle kapışmanızdan, birbirinizi katletmenizden ve sizden öncekiler gibi helâk olup gitmenizden korkuyorum." (Müslim, Fezâil 31)

اِجْتَنِبُوا السَّبْعَ الْمُوبِقَاتِ: اَلشِّرْكَ بِاللّٰهِ، وَالسِّحْرُ، وَ قَتْلُ النَّفْسِ الَّتِى حَرَّمَ اللّٰهُ إِلَّا بِالْحَقِّ، وَأَكْلُ الرِّبَا، وَأَكْلُ مَالِ اْليَت۪يمِ، وَالتَّوَلَّى يَوْمَ الزَّحْفِ وَقَذْفُ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلَاتِ الْمُؤْمِنَاتِ
(İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının: Allah'a şirk koşmak, sihir, Allah'ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak. (Buhârî, Vasâyâ, 23, Tıbb, 48; Müslim, Îman,5 14)


3- İBADET:

Din, İbadete İbadet Şekle İndirgenecek Öz İhmal Edilecek

"Aranızda öyle bir grup ortaya çıkacaktır ki, namazınızı onların namazları, oruçlarınızı onların oruçları ve diğer amellerinizi de onların amelleri yanında az göreceksiniz. Onlar Kur'ân okurlar, fakat okudukları boğazlarından aşağı geçmez. Onlar okun yaydan çıktığı gibi dinden çıkarlar..." Buhârî, Fedâilü'l-Kur'ân, 36)


4- AHLAK

"Öyle bir zaman gelecek ki insanlar iyiliği özendirmeyecek, kötülükten de sakındırmayacaklar." Heysemî, Mecmauz-zevâid, VII, 280)

Beş şey var ki, onlara erişmenizden Allâh'a sığınırım.
1- Bir milletin içinde zina, fuhuş ortaya çıkıp alenileşirse, taun hastalığı ve daha önce hiç yaşanmamış hastalıklar yayılır.
2- Ölçü ve tartıyı eksik yapan her millet mutlaka kıtlık, geçim sıkıntısı ve başlarındaki hükümdarların zulmü ile cezalandırılırlar.
3- Mallarının zekâtını vermekten kaçan her millet mutlaka yağmurdan menedilir (kuraklık cezası ile cezalandırılır) ve hayvanları olmasa (Allâh hayvanlara acımasa) onlara yağmur yağdırmaz.
4- Allah'ın ahdini (emirlerini) ve Rasûlün sünnetini terk eden her milletin başına mutlaka Allâh kendilerinden olmayan düşmanı musallat eder ve düşman o milletin elindeki-avucundakilerin bir kısmını alır.
5- İmamları (yâni devlet adamları) Allâh'ın Kitabı ile amel etmeyip Allâh'ın indirdiği hükümlerden işlerine geleni seçtikçe Allâh onların hesabını kendi aralarında görür." (İbn-i Mâce, Fiten, 22)

Haliniz Nice Olur:
a. "-Gençlerinizin fıska düştüğü, kadınlarınızın azdığı zaman haliniz ne olur?" diye sormuştu. "-Ey Allah'ın Rasûlü, yani böyle bir hal mi gelecek?" dediler.
"-Evet, hatta daha beteri!" buyurdu ve devam etti:
b. "-Emri bil-maruf, nehyi anilmünkeri terk ettiğinizde haliniz ne olur?" diye sordu.
"-Yani bu olacak mı?" dediler.
"-Evet, hatta daha beteri!" buyurdular ve sormaya devam ettiler:
c. "-Münkeri emredip, ma'rufu yasakladığınız zaman haliniz ne olur?" "-Ey Allah'ın Rasûlü! Bu mutlaka olacak mı?" dediler.
"-Evet, hatta daha beteri!" buyurdular ve devam ettiler:
d. "-Ma'rufu münker, münkeri de ma'ruf addettiğiniz zaman haliniz ne olur?"
"-Ey Allah'ın Rasûlü! Bu mutlaka olacak mı?" diye sordular.
"-Evet, olacak!" buyurdular." (Heysemi, Mecma'u'z-Zevaid, VII, 281)

5- MÜCADELE RUHUNU KAYBETMEK: VEHN; ZAAF

وعن ثَوْبَانِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْه قال: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّي اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يُوشِكُ ا‘ُمَمُ أنْ تَدَاعِى عَلَيْكُمْ آَمَا تَتَدَاعَى ا‘آَلَةُ الى قَصْعِتِهَا. فقَالَ قَائِلٌ: مِنْ قِلَّةٍ نَحْنُ يَوْمَئِذٍ؟ قَالَ: َ. بَلْ أنْتُمْ يَوْمَئِذٍ آَثِيرٌ، وَلكِنَّكُمْ غُثَاءٌ آَغُثَاءِ السَّيْلِ، وَلَيَنْزَعَنَّ اللَّهُ مِنْ صُدُورِ عَدُوِّآُمُ الْمَهَابَةَ مِنْكُمْ، وليَقْذِفِنَّ في قُلُوبِكُمُ الْوَهْن. قِيلَ: وَمَا الْوَهْنُ؟ قَالَ: حُبُّ الدُّنْيَا وَآَرَاهَةُ الْمَوْتِ
Hz. Sevban radıyallahu anh anlatıyor: ʺRasûlullah (sav) buyurdular ki:
"-Size çullanmak üzere, yabancı kavimlerin, tıpkı sofraya çağrışan yiyiciler gibi, birbirlerini çağıracakları zaman yakındır." Orada bulunanlardan biri:
"-O gün sayıca azlığımızdan mı bu durum başımıza gelecek?" diye sordu.
"-Hayır, bilakis o gün siz çok olacaksınız. Lakin sizler bir selin getirip yığdığı çer-çöpler gibi hiçbir ağırlığı olmayan kimseler durumunda olacaksınız. Allah, düşmanlarınızın kalbinden size karşı korku duygusunu çıkaracak ve sizin kalplerinize zaafı atacak!" buyurdular.
"-Zaaf da nedir ey Allah'ın Rasûlü?" denildi.
"-Dünya sevgisi ve ölüm korkusu!" buyurdular." (Ebu Davud, Melahim 5/4297)


6- DÜŞMAN SİZE ZARAR VEREMEZ AYETİ

Ebu Ümeyye anlatıyor: "Ey Ebu Sa'lebe dedim, şu ayet hakkında ne dersin?"
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا عَلَيْكُمْ اَنْفُسَكُمْۚ لَا يَضُرُّكُمْ مَنْ ضَلَّ اِذَا اهْتَدَيْتُمْۜ اِلَى اللّٰهِ مَرْجِعُكُمْ جَم۪يعاً فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ ﴿١٠٥﴾
"Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltin. Siz doğru yolda olursanız yoldan sapan kimse size zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah'adır. O zaman Allah size yaptıklarınızı haber verecektir." (Maide 105)
Bana şu cevabı verdi:
"Gerçekten bunu, iyi bilen birine sordun. Zira ben aynı şeyi Rasûlullah'a sormuştum. Demişti ki:
1. "Ma'rufa sarılın, münkerden de kaçının!
2. Ne zaman uyulan bir cimrilik, takip edilen bir hevâ, ahirete tercih edilen dünyalık görürseniz kaçının
3. İlim ehlini küçümseyip kendi görüşlerini beğendiklerini gördüğünde o zaman kendine bak. İnsanlarla uğraşmayı bırak. Zira (bu safhaya gelince) arkanızda sabır günleri var demektir. O günler avuçta ateş tutmak gibi (sıkıntılı)dır. O günlerde, sizin kadar amel yapabilen bir kimseye elli kişinin ecri verilecektir." (Ebu Davud, Melahim 17/4341); Tirmizi, Tefsir, 5/3060)


7- ERDEM VE HUZURLU HAYAT:
Ümera: Hayırlı, zengin, cömert, işler, İstişare= şerli, cimri, işler kadınlarda.

"Ümeranız hayırlı olanlarınızdan iseler, zenginleriniz sehâvetkâr kimselerse, işlerinizi aranızda müşavere ile hallediyorsanız, bu durumda yerin üstü (hayat), altından (ölümden) hayırlıdır. Eğer ümeranız şerirlerinizden, zenginleriniz cimri ve işleriniz kadınların elinde ise, yerin altı üstünden, daha hayırlıdır. (Çünkü artık dini ikame imkanı kalmaz)." (Tirmizi, Fiten 78/2266)

Hz. Ali radıyallahu anh anlatıyor: "Rasûlullah bir gün: "Ümmetim şunları yapmaya başlayınca artık ona büyük belanın gelmesi vacip olur!" buyurdu.

1-Ganimet: Yani milli servet, belli kişiler arasında dönen meta haline gelirse.

مَٓا اَفَٓاءَ اللّٰهُ عَلٰى رَسُولِه۪ مِنْ اَهْلِ الْقُرٰى فَلِلّٰهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِي الْقُرْبٰى وَالْيَتَامٰى وَالْمَسَاك۪ينِ وَابْنِ السَّب۪يلِۙ كَيْ لَا يَكُونَ دُولَةً بَيْنَ الْاَغْنِيَٓاءِ مِنْكُمْۜ وَمَٓا اٰتٰيكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهٰيكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُواۚ وَاتَّقُوا اللّٰهَۜ اِنَّ اللّٰهَ شَد۪يدُ الْعِقَابِۢ ﴿٧﴾
"Allah'ın, (fethedilen) memleketlerin ahalisinden savaşılmaksızın peygamberine kazandırdığı mallar; Allah'a, peygambere, onun yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir. O mallar, içinizden yalnız zenginler arasında dolaşan bir servet (ve güç) haline gelmesin diye (Allah böyle hükmetmiştir). Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah'ın azabı çetindir." (Haşr Sûresi 7)

2-Emanet: Emanetleri kendi malı gibi yerlerse.


3-Zekât: İbadet değil, bir angarya telâkki ederlerse..


4- Anneye İtaat: Annesine değil karısına itaat ederse.


5- Babaya İtaat: Babasından uzaklaşıp ahbabına yaklaştığı;


6- Teröriste Hürmet: Devlet otoritesinin yetersizliği sebebiyle zulümle insanları sindiren zorba kişiye zararı dokunmasın diye hürmet edilirse.


7-İçki: Çeşitli adlarla imal edilen) içkiler (serbestçe) içilirse.


8-Çeşitli Adlar Altında Şarkıcı kadınlar ve çalgı aletleri edinildiği;


9- Eskiye hakaret: Bu ümmetin sonradan gelen nesilleri, önceden gelip geçenlere (çeşitli ithamlar ve bahanelerle) hakâret ettiğinde.

Artık, zelzele, yere batışı (hasfı) veya suret değiştirmeyi (meshi) (veya gökten taş yağmasını, (kazfi) bekleyin." (Tirmizi, Fiten 38/2210)


Talip Akbaş

Uzm. İmam Hatip

Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam975
Toplam Ziyaret4707266
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI