• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/insanveislam.org/
  • https://twitter.com/insanuislam











Talip AKBAŞ
takbas5@hotmail.com
HAMDELE
22/08/2016

Kuranın kapağını açar açmaz karşımıza çıkan ilk kelime hamd kelimesidir. Yani kuran işe hamd ile başlar. Hamd, övgü, iyilik, güzellik, üstünlükle niteleme gibi anlamlara gelir. Övgü alemlerin rabbi olan Allaha has bir durumdur. Mümin neyi övdüğünü iyi bilmelidir. Kimi övdüğünü söyle kim olduğunu söyleyeyim. Allaha hamd (övgü) ile başlanmayan her iş noksandır buyurur Allah Rasulü.

Bunun içindirki ilim geleneğimizde söze besmele hamdele ve salvele ile başlanır. Değer bilme kadir bilme takdir etme anlamlarına gelen hamd çoğunlukla şükür ile birlikte kullanılsa da hamd şükrü de kapsayacak genişlikte bir kavramdır. Her hamd bir şükürdür ama her şükür bir hamd değildir. Şükür verilen nimete karşı duyulan şükran duygusu, hamd ise her durumda hertürlü övgüye layık olan Allahı tazim ile yad etmektir. Vereninde alanında o olduğu bilincini korumaktır.

Hamd, yapılan iyiliğin sahibine karşı duyulan derin saygı ve içtenlikle yapılan övgüdür. Dilin hamdi elhamdülillah, kalbin hamdi inanmak, azaların hamdi itaat, aklın hamdi tefekkürdür. Nihayet hayatında bir hamdi vardır ki o da ömrü onun rızası doğrultusunda geçirmektir. Hamd, en ağır sınavla denenen birinin Allahın hükmüne rıza göstermesidir. Bunun da ötesine geçerek her halime hamd olsun diye bilmektir hamd. Verilen nimete hamd etmek o nimetten daha kıymetlidir. Yani hamd edebilmek başlı başına bir değerdir.

Hamd etmek aynı zamanda peygamberlerin yoludur. Hz. İbrahim (a.s.) kendisine verilen evlatlar sebebiyle hamd etmiştir. Hz Davut ve Hz Süleymana (a.s.) verilen ilim nimeetine hamd etmişlerdir. Kuran müminlerin temel vasfı olarak onların hamdedenler olduğunu beyan eder. Cennet ehlinin nasıl hamd ettiklerine de yer verir Kuran; "hamd bizden hüznü gideren Allaha mahsustur. Şüphesiz rabbimiz çok bağışlayandır, şükrün karşılığını verendir.

Peygamberimiz hayatını hamd ile bezemiştir. Her halükarda hamd etmiş ve bizlerinde hamd üzere bir hayat yaşamamızı tavsiye etmiştir. Hayat ancak hamd etmek suretiyle anlamlı olacaktır. İçinde hamd olmayan hayat anlamsızdır. Hamd etmek mümin olmanın ayrıcalıklı bir vasfıdır.

Her hayırlı ve meşru işe hamd ile başlanmalı hamd ile tamamlanmalıdır. Rabbimiz peygamberin nezdinde bizlere şöyle buyurur. "Rabbini hamd ile an, secde edenlerden ol ve ölüm gelinceye kadar rabbine kulluk et." nasıl hamd etmemiz gerektiği hususunda ise rabbimiz şöyle buyurur. "hidayetiyle bizi bu nimete kavuşturan Allaha hamd olsun! Allah bizi doğru yola iletmeseydi biz doğru yolu bulamazdık."

Merhum Elmalılı hamdi yazıra ait şu dua ile sözümüzü noktalayalım. "İlahi! Hamdini sözüme sertac ettim, zikrini kalbime mi'rac ettim, kitabını kendime minhac ettim..."

Hamd üzere çıktığımız bu yolda bizi hamdsiz bırakma allahım.



2605 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ORTALIK KOÇTAN GEÇİLMİYOR - 04/12/2023
Ortalık Koçtan Geçilmiyor
ELEŞTİRİ YETKİNLİK GEREKTİRİR - 25/09/2023
ELEŞTİRİ YETKİNLİK GEREKTİRİR
KULLUK ÖZGÜRLÜK MESELESİDİR - 14/03/2023
Kulluk Özgürlük Meselesidir
53. YILA GİRERKEN - 14/01/2023
53. Yıla Girerken
TÜKETİM İSTASYONU YILBAŞI - 28/12/2022
Tüketim İstasyonu Yılbaşı
YAKINLAŞMA ANAFORU - 18/10/2022
Yakınlaşma Anaforu
GÖNLÜN EN KIYMETLİ İSTİFADESİ - 25/09/2022
Dede-Torun
EKONOMİYİ ETKİLEYEN DÖRT TERİM - 15/09/2022
Ekonomiyi Etkileyen Dört Terim
İSTANBUL'UN İNSAN KAYNAĞI: ERZURUM - 28/07/2022
İstanbul'a İnsan Kaynağı Sağlayan Şehir: Erzurum
 Devamı
Üye Girişi
Aktif Ziyaretçi19
Bugün Toplam1653
Toplam Ziyaret4728220
MAKALELER
EĞİTİM SUNUMLARI